Povijest Mitsubishi Fusa

 

Marka Fuso prvi se put pojavila 1932. s autobusom "B46" Mitsubishi Heavy Industries. Proizveden u Kobe Shipyard and Machine Works u Mitsubishi Heavy Industries u Kobeu, ovaj autobus je bio dugačak sedam metara i mogao je povesti 38 putnika. Pogonio ga je 7-litarski, 6-cilindarski benzinski motor koji je proizvodio 100 konjskih snaga.
Da bi označilo isporuku prvog autobusa B46 prvom kupcu, japanskom ministarstvu željeznica, poduzeće je pozvalo radnike da predlože njegov nadimak. Pobijedilo je ime Fuso.

Riječ Fuso potječe od starog kineskog naziva za sveto drvo za koje se vjeruje da raste na mjestu na istoku na kojem izlazi Sunce, što zapravo označava sam Japan. Drvo Fuso u stvarnosti je hibiskus, na japanskom 'bussoge', zimzeleno  drvo koje naraste približno metar i ima prekrasne crvene i svijetloružičaste cvjetove.

1932. U Mitsubishi Shipbuilding Co. Ltd. u tvornici u Kobeu napravljen je prvi B46 i nazvan Fuso.


1949. Osnovan je Fuso Motor Sales Co. Ltd.


1964. Mitsubishi Fuso Motors i Shin Mitsubishi Motors Sales Co. udružuju se i postaju Mitsubishi Motors.


1970. Mitsubishi Heavy Industries potpisuje joint venture ugovor s američkom korporacijom Chrysler.


1982. Mitsubishi Fuso slavi pedesetu obljetnicu osnutka.


1984. MMC se spaja s Mitsubishi Motor Sales Co. Ltd.


1985. MMC i Mitsubishi Corporation osnivaju zajedničko poduzeće Mitsubishi Truck of America,inc.


1999. MMC i AB Volvo ulaze u zajedničko ulaganje i operativno poslovanje koje obuhvaća kamione i autobuse. AB Volvo stječe 5% udjela u MMC-u.


2001. DaimlerChrysler zamjenjuje AB Volvo kao strateški partner MMC-a u segmentu kamiona i autobusa.
MMC preimenuje tokijsku tvornicu koja je još poznata i kao Tvornica u Kawasakiju.


2004. Poduzeća DaimlerChrysler, Mitsubishi Motors i Mitsubishi Grupa pojedinačno imaju po 65%, 20%, odnosno 15% u Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation koji je osnovan 2003.


2005. DaimlerChrysler povećava svoj udio u MFTBC-u s 20% na 85%. Preostali udio od 15% u vlasništvu je Mitsubishi Grupe.


2006. Mitsubishi Fuso postaje dio novoosnovane DaimlerChrysler Truck Grupe koja također uključuje Freightliner LLC u NAFTA-i i Mercedes-Benz Trucks u Europi i Latinskoj Americi.


2007. Mitsubishi Fuso je dio Daimlera AG, čije je preimenovanje stupilo na snagu 4. listopada 2007.